Tuin Tips

Januari Tuintip 1: Bescherming

Bescherm jonge druivenplanten tegen vorst met coniferentakken: zet ze bij de voet van de plant in de grond.
Ook kiwi is vooral de eerste vijf jaar gevoelig voor strenge vorst. Bescherm de plant door rietmatten rond de stam te zetten. Ook zijn deze maanden de maanden om de appel en perenbomen te snoeien, snoei bij de appel en peer al de op gaande takken weg zodat er alleen nog maar horizontale takken zijn, bij de peer moeten de takken iets naar beneden wijzen.

Januari Tuintip 2: Vroegbloeiers

Vroegbloeiende heesters wachten met het openen van hun bloemknoppen op de lente. Als je wat takken in de warme kamer zet, raken ze door de hoge temperatuur in de war en bloeien ze eerder.
Het moet buiten wel eerst een tijdje flink koud geweest zijn.
Probeer het eens met de takken van kornoelje (Cornus mas), schijnhazelaar (Corylopsis), hazelaar (Corylus avellana), forsythia (zie foto), Fothergilla, beverboom (Magnolia stellata) en het amandelboompje (Prunus triloba).

Januari Tuintip 3: Snoeitijd
Het is nu de tijd om de bladverliezende bomen en heesters ,“tijdens “vorstvrij weer, te snoeien. Het is daarbij belangrijk om op een paar zaken te letten: Gewassen die in het vroege voorjaar bloeien,worden nu niet gesnoeid maar pas na de bloei. Bij het snoeien knipt U eerst de dode en beschadigde takken weg,daarna begint U aan de vormsnoei. Wees terughoudend met snoeien. Hoe meer takken U wegneemt, hoe sterker de groei van nieuwe scheuten zal zijn. Rozen en buddleija’s snoeit U pas in Maart!!!

 Januari Tuintip 4: Snoeitijd 
Het is dan Nu wel snoeitijd ,maar….. niet alles mag nu gesnoeid worden. Berken, esdoorns, vleugelnoten en bijv. de walnoot laten wij als hovenier met rust want de kans dat die bomen kunnen gaan bloeden als ze in de winter of voorjaar gesnoeid worden is heel groot en kunt u uw boom verliezen. Deze bomen zijn in de zomer weer aan de beurt.

 Februari Tuintip 1: Clematissen
Laat-bloeiende clematissen moeten eind van de winter gesnoeid worden. Hierbij verwijdert u drastisch al het oude hout tot ongeveer een halve meter boven de grond. Vroeg-bloeiende clematissen (montana) bloeien op het oude hout en mogen pas na de bloei worden gesnoeid. Weet u niet of het een vroeg of een laat bloeiende clematis is, dan snoeit u naar de bloei.

Februari Tuintip 2: Vijver
Om van de zomer een heldere vijver te hebben moet u nu al de vijver ontdoen van slib want dit is de voedingsbodem van algen.
Dit kan met een “biologischestofzuiger ” bio oxydator.

Februari Tuintip 3: Bestrating
Het verzakken van Uw tuin en zeker de bestrating is iets wat bij alle tuinen in nederland voorkomt. Eens in de +/- 10 jaar is ook uw tuin aan de beurt. Voor de bestrating gaat u als volgt aan het werk:

– Alle bestrating moet eruit en u gaat een nieuwe zandlaag brengen (1 mtr3 per 10 mtr. zorgt voor een ophoging van 10 cm).
– De zandlaag dient aangetrilt te worden voor dat u opnieuw gaat straten.
– Na het bestraten weer aftrillen.

op deze manier is de bestrating goed ingeklonken en kan weer jaren mee.

Februari Tuintip 4: Ophogen
Ook de grond gedeeltes van uw tuin dienen opgehoogd te worden. een klus die spierkracht vergt en met valstrikken.

– Let erop dat u de ondergrond en de nieuwe grondlaag altijd mengt.
– De meeste bomen en planten verdragen het niet als hun wortels en stammen bedolven worden onder een halve meter grond.de planten moeten dus voordat u aan de slag gaat verwijderd en weggezet worden in kisten of potten.
– Veel oude struiken komen niet goed door een verplanting heen. Ze gaan niet dood, maar groeien daarna niet goed meer. Het is dan beter om de harde beslissing te nemen en ze te rooien, en na het grondwerk nieuwe te planten.

Februari Tuintip 5: Na de vorst en sneeuw
Breng na de vorst- en sneeuwperiode losjes met de hand wat compost aan rond de planten en werk dat voorzichtig door de bovenlaag. De knoppen van de bollen en vaste planten groeien erg ondiep, dus pas op dat ze niet beschadigen. Ook kunt u nu al beginnen met biologische bemesting, deze meststoffen zijn te koop in granulaat vorm zodat u het makkelijk kan verwerken. Biologische meststoffen zijn langzaam werkend en hebben dus een lange werking.

Maart Tuintip 1: Het plaatsen van een schutting
Meet de totale lengte van uw tuin waar de schutting moet komen te staan deel deze door 1.87 mtr voor het plaatsen van een standaard schutting deel Deze is altijd 1.80 x 1.80 plus 7 cm voor een paal van 7×7 cm. Zo weet u hoeveel schuttingen en palen u moet aanschaffen.Trek vervolgens een strakke lijn en boor vervolgens met een grondboor ( te huur bij tuincentra en verhuur bedrijven) een gat van +/- 1.20 mtr diep. Plaats een paal in het gat en stort het gat dicht met zand en spoel het aan met een gieter water. Dit zand is omdat het goed verdicht en ook omdat het water snel wegloopt zodat de paal niet altijd nat staat,om de levensduur van de palen te verhogen. Zet de palen met een waterpas recht en boor vervolgen het driehoeksbeslag in de paal vast. Hang dan de schutting vast aan de palen.de boven kanten van de palen kan u later eraf zagen om het mooi waterpas te maken.

Maart Tuintip 2: Bodem verbeteren van een nieuwe tuin
Het is zeer raadzaam om de tuin diep door te spitten met de hand of met een kraantje die u bij ieder grond bewerkingsbedrijf of hovenierbedrijf kan in huren. Tijdens dit spitten moet u compost rijke grond toevoegen zodat de grond een goed bodem leven krijgt. Deze grond kan gemaakt zijn van versnippert tuinafval. Als de grond is door gespit en de grond er goed doorheen zit dan kan er Terra Vertiel door de grond gewerkt worden,dit is een product in korrelvorm dat nieuw leven in de bodem aanbrengt. Terra Vertiel is effectief bij het opheffen van de gevolgen van een dichtgeslagen bodem (bouwverkeer). Terra Vertiel moet u zeker niet zien als bemesting, want dat moet u hierna doen zodat de planten genoeg voeding krijgen om te groeien.

April Tuintip 1: Het is lente!
Het weer wordt zo langzamerhand wat aangenamer al is het dan wat laat …..de lente start langzaam op en we krijgen weer zin om de tuin aan te pakken, het gazon aanharken of bij mos goed verticuteren en bemesten. Ook moeten we de vijver onder handen nemen. Al het blad verwijderen en met een rubberen hark de bodem aanharken zodat ook daar de bladresten verwijderd zijn. Op deze manier komt er weer zuurstof in het water.
De plantvakken werken we met de cultivator en bemesten. Ook daar halen we de dorre bladeren en losse takjes weg. In de tuincentra zijn voor een paar euro’s vaste planten te koop die u nu kunt planten en waar u de hele zomer plezier van hebt. Nog even wachten met het kopen van een-jarige tot de ijsheilige. We wachten nog even met het snoeien van de heesters tot het wat warmer is en ze uitgebloeid zijn.. u begrijpt het al….. Begin April is “de” tijd om uw tuin een opfris beurt te geven.

April Tuintip 2: Kinderen de tuin in
Ook kinderen vinden het leuk om in de tuin te wroeten. Geef uw kind een eigen stukje tuin of als u geen tuin hebt een aantal potten op het balkon waarin het zelf plantjes kan poten of zaaien. Er moet natuurlijk wel op de plantjes gepast worden, ze hebben water en voeding nodig. Met een eigen gietertje vinden kinderen het heel leuk om de plantjes water te geven. Voeding geef je door wat mest te strooien of mesttabletten bij de planten te stoppen.

April Tuintip 3: Slakken 
Veel mensen klagen over slakken maar wist u dat slakken de opruimers van de tuin zijn? Ze eten voornamelijk zieke en rottende bladeren. Helaas lusten ze op z’n tijd ook wel een hostablad of andere sappige plant. Hiervoor bestaan natuurlijke bestrijdings middelen die niet schadelijk zijn voor uw kinderen en huisdieren. In dit natuurlijke product zit ferrifosfaat, een stof die in de bodem wordt omgezet tot voeding voor de planten. Strooi de korrels ’s avonds omdat slakken ’s nachts het meest actief zijn. Als een slak ervan eet trekt hij zich terug in de grond en gaat dood. Er blijven dus geen dode slakken of slijmresten achter.

Juni Tuintip 1: Snoeien van hagen
Juni is de ideale maand voor het knippen van de hagen. Zorg ervoor dat de haag niet te hoog en/of te breed word, anders wordt hij kaal van binnen. Een goed gesnoeide haag is smal van boven en breder nar onderen toe. Zo krijgt het onderste gedeelte van de haag ook voldoende licht. Een te ver uitgegroeide haag is weer goed te corrigeren door hem rigoureus te snoeien. Hij loopt dan in de loop van dit jaar weer goed uit. Een haag word vaak vergeten te bemesten, en ook heeft een haag vaak aan een kant bestrating waardoor al het voedsel verdwijnt in de zand laag onder de bestrating. Daarom is het verstandig een haag extra mest te geven.Want een mooie haag siert de tuin.

Juni Tuintip 2: Snoeien van hagen 
De borders beginnen nu ook goed vol te groeien dus nu kan u de planten die overheersen voorzichtig terug knippen en op de kale plekken een jarige inplanten. Ook de planten die opgebonden dienen te worden moeten nu worden begeleid. Vroeg bloeiende clematissen, forsythia’s,narcissen, Deutzia’s, weigelia’s moeten nu worden teruggesnoeid voor de bloei voor volgend jaar. Ook kan u nu nog goed u tuin bemesten om u tuin in de volle bloei te krijgen en te houden.

Juli Tuintip 1: Sproeien
Het is juli en de temperatuur kan in deze maand wel oplopen tot 30 graden of meer. Uw planten kunnen erg te lijden hebben van de warmte!
Sproeien, sproeien en nog eens sproeien is wat u moet doen. Het sproeien kunt u het best ’s avonds doen. Op dit tijdstip wordt er in de huishoudens relatief minder water gebruikt en heeft u meer waterdruk. Ook is het beter voor het algehele waterverbruik. Het waterverbruik in de provincie wordt zo
stabiliseerd. Natuurlijk mag u best uw planten overdag wat bewateren. Vooral de potplanten kunnen met de hitte tussendoor wel een extra slokje gebruiken. Houdt ook uw rozen goed in de gaten en knip de dode bloemen weg, dit geeft uw plant direct een fris aanzien.

Juli Tuintip 2: Bladluis
Met de warmte komt ook het ongedierte weer te voorschijn. Bladluis wil nog wel een te bestrijden te zijn door lieveheersbeestjes op de plant te zetten (zij leven van bladluis). Wilt u wat drastischer te werk gaan, gebruik dan een ecologisch product zoals bijvoorbeeld Spruzit. U spuit dit op de planten en de luis vedwijnt. Spruzit is onschadelijk voor bijen en is het oudste middel dat in voor EKO-keur geteelde gewassen mag worden gebruikt. Schildluis, dopluis, wolluis en spint zijn moeilijk te bestrijden insecten, de biologische bestanddelen van Pantenol zijn op basis van parafinne olie en dringen door de beschermende laag rondom de insecten heen en maakt op biologische wijze een eind aan het insectenprobleem. U kunt dit product op alle hardbladige planten gebruiken zoals b.v. een laurier, een fruitboom en alle heesters in uw tuin.

Augustus Tuintip1: Vijver
Door de vele regen de afgelopen weken kan het biologisch evenwicht in uw vijver behoorlijk verstoord raken. Door het vele extra regenwater komen er te veel voedingsstoffen in het water waardoor er meer draadalgen groei is. De beste oplossing om dit probleem te verhelpen is om met een schepnet de algen uit de vijver te scheppen zodat de algen geen voedingsbodem kunnen vormen voor verdere problemen in uw vijver. Dit is ook nog wat te versnellen door een extra portie maerl (dit is een snelwerkende zeewierkalk die de PH in uw vijver verlaagd) Het gehalte aan voedingstoffen kan op deze manier worden verminderd, tot er tenslotte weer een natuurlijk evenwicht kan ontstaan. Het is ook verstandig de om nu de PH waarde van uw vijver te meten (hiervoor zijn speciale setjes verkrijgbaar bij uw vijverspecialist. Zie; www.dekarper.com.) Ook door de vele regenval zijn de waterlelies erg kwetsbaar. De harde regenval beschadigt de bladeren en veroorzaakt dan te veel afgestorven plantendelen in uw vijver waardoor ook weer voedingsbodems ontstaan voor algen en dergelijke, dus ook hier de tip; haal beschadigde bladeren van de lelie uit uw vijver.

SeptemberTuintip 1: Najaar
Het is al weer September. Uw tuin maakt zich op voor het najaar.
Het lijkt nu nog zomer en daarom moet u nog even wachten tot de warmte weg is maar dan is het tijd om struiken te planten/ verplanten. De groei stopt in het najaar, de planten hebben een rustige periode en kunnen daarom wel wat hebben. Een plant die hard groeit stopt zijn energie in het groeien en niet in het wortelstelsel om goed vast in de grond te staan. Dit zelfde gaat op voor de vaste planten.
Bedenk rustig hoe u uw tuin in wilt delen, maak eventueel een kleine schets. Natuurlijk kunt u ook hulp van een hovenier inschakelen. Hij kan dan samen met u de tuin doornemen en eventueel zwaardere klussen van u overnemen.
Nu is het ook de tijd om uw bollen te bestellen bij de vakman. Of ga eens naar plantenmarkt op zaterdagochtend op het Janskerkhof in Utrecht. leuk om bollen aan te schaffen, ideeën op te doen en heerlijk om rond te kuieren op een nazomerse dag!!!!

SeptemberTuintip 2: Najaar
September is de maand van het oogsten van uw fruit. Appels en peren zijn rijp als de vrucht los laat.(niet forceren doorschudden of trekken ), ook kunt u de pompoenen oogsten als de stengels bruin verkleuren. Aan de pompoen zo’n 5 cm stengel laten zitten. Nu de pruimen al even van de bomen af zijn kan je de pruim in september snoeien, want deze houdt er niet van om in de winter gesnoeid te worden, dan is de pruim gevoeliger voor ziektes. Voor een bloeiend voorjaar zijn vanaf nu bloembollen te koop of te bestellen, zij kunnen tot aan de kerst in de grond worden gedaan.

September Tuintip 3: Emelten
Heeft u in de zomer geel-bruine plekken gehad in uw gazon, dan kan dat duiden op emelten. Emelten kan een enorme plaag voor uw gazon en/of moestuin betekenen. Emelten zijn de larven van de langpootmug hebben meestal twee generaties per jaar en leggen zo’n 300 tot 400 eieren per keer. De larven die in september uitkomen overwinteren. Dus heeft u emelten in uw tuin dan is het raadzaam om in september een bestijding uit te voeren met insectenparistaire aaltjes. Deze aaltjes dringen de plaaginsect binnen via lichaamsopeningen. De geinficteerde emelt sterft binnen enkele dagen, het is van groot belang de oppervlakte bij het toepassen goed te verdelen. Deze aaltjes zijn te bestellen bij de vakhandel.

Oktober Tuintip1: Bloembollen planten
NU…. Is het de tijd om bloembollen te planten. U heeft er vast al meer over gelezen,maar toch hebben we weer wat leuke en vooral praktische tips. De beste plek voor uw bollen is in de border tussen de vaste planten. Maar door de mooie nazomer kunnen wij ons voorstellen dat u de borders nog niet winter klaar heeft gemaakt, dat is voor de bollen nog niet erg want u kan ze het hele najaar nog planten. U kunt uw bollen in groepjes planten of allemaal bij elkaar zodat er een veld bloemen ontstaat Het geeft een vrolijk lente beeld als u diverse soorten en kleuren door elkaar plant. De bloemen komen dan in verschillende hoogten en modellen op. Kleine bollen kunt u ook goed uitstrooien en dan planten waar ze neer gevallen zijn. Let wel…. U plant de bol altijd twee maal zo diep als de bol hoog is!! De eerste bollen bloeien al in Januari/Februari. Zoals de sneeuwklok en de winterakoniet.

Oktober Tuintip2: Op uw terras
Voor op uw terras of balkon kunt u bollen makkelijk in potten planten. Leg eerst wat scherven over het gat in de bodem. Let trouwens wel op dat u een pot heeft die niet stuk kan vriezen, want u moet de pot namelijk gewoon de hele winter buiten laten staan. Bij strenge vorst kunt u de pot wat extra beschermen met wat jutte eromheen of ‘m op een wat beschut plekje te zetten. Hou goed in de gaten dat de aarde niet te droog word en geef af en toe een scheut water.. Een leuk idee is om de bollen in laagjes te planten. Met verschillende bollen zodat ze naar elkaar bloeien, de laatst bloeiende. Onderin de pot en de vroegst bloeiende boven in de pot. Vroegbloeiers zijn sneeuwklokjes,winterakoniet,krokus. Maart/april;narcis, blauwe druif, tulp, hyacint,scilla, kievietsbloem. Mei/juni tulp en de sierui.

OktoberTuintip 3: Bemesten in het najaar
Als de meeste mest stoffen zijn uitgewerkt zal het gras stoppen met groeien .De winterperiode maakt dat het gras heel wat heeft te verduren. velen denken niet meer aan bemesten van uw gazon, maar dat is toch van groot belang om de volgende redenen 1)het najaar is een ideale periode voor mosontwikkeling, door vocht en uitspoeling wordt de grond zuurder en dat is ideaal voor mossen 2) door uitspoeling van mest stoffen verarmt de grond waardoor de grassen zonder voeding zitten 3) mossen worden sterker en winnen de strijdt en daardoor meer mos in het voorjaar 4) sterkere gras velden herstellen sneller na een harde winter periode als er veel opgelopen is.

OktoberTuintip 4: Snoeien
Pruimen mogen evenals andere steenvruchten niet in de winter worden gesnoeid omdat de kans op infectie met fatale loodglans schimmel zeer groot is. De gunstige snoeiperiode voor deze bomen is in de nazomer, wanneer de sapstroom over zijn hoogtepunt is, maar nog voldoende voor een snelle overgroeiing.

December Tuintip1: Opruimen
Het is opruimen geblazen. de winter komt er nu echt aan en de tuin word schoon geveegd en onkruid verwijderd.
Groenblijvers zoals buxus en hedera kunnen prima overwinteren in wintervaste potten en geven de tuin toch nog een groen aanzicht. Lege bloempotten kunnen het best ondersteboven weggezet worden zodat er geen water in kan blijven staan wat kan bevriezen.
Als u uw houten tuinset buiten wil laten staan, zet dan de poten op tegels zodat ze niet in het vochtige gras of aarde blijven staan. dit is het behoud van uw meubelen. Het voorkomt rot. De tuintafel die u buiten laat staan is een ideale plek om b.v. een grote bak violen, een vogeltaart of een verzameling lichtjes op te zetten.

December Tuintip2
In uw border mogen bladeren gerust blijven liggen, veel resten verteren endat komt op den duur het bodemleven ten goede. Het snoeiafval van de planten mag u ook laten liggen (in kleine stukjes) Mooie uitgebloeide planten en siergrassen kunnen de hele winter blijven staan. ze hebben een mooi silhouet. zeker als er sneeuw of rijp ligt geeft dit een mooi effect. Pas in het voorjaar kunnen deze planten worden teruggeknipt. Bewaar en mand met blad op een droge plek… gaat het vriezen dan zijn deze bladeren ideaal om rond vorst gevoelige planten te leggen.