foto tuinontwerp Het is voor een liefhebber zeer moeilijk om een uitstekend tuinontwerp te maken, en u zult ondervinden dat het proces veel moeilijker is dan u veronderstelde. Nochtans, als u de hieronder geschetste procedures samen met ons mee volgt en denkt maken we een tuin voor u die esthetisch en praktisch zal voldoen aan al uw wensen.

Vele mensen die in een nieuw huis wonen zullen zeggen, “Er is niets rond het huis behalve wat grond!”. Inderdaad het grootste deel mag dan enkel uit wat blote aarde bestaan toch is er veel meer te zien. Zelfs een leeg blok grond bezit volgende aspecten: uitzicht op het landschap, niveaus, drainage, grondtype, het heersen van winden, omheiningen, zon en schaduw, beschikbaarheid van water… Elk van deze eigenschappen hebben hun invloed bij het maken van uw tuin ontwerp.

Daarnaast zijn de volgende aspecten van belang bij het ontwerp om rekening mee te houden

• hoeveel tijd U aan tuinieren wenst te besteden
• van welke tuinstijl u houdt
• welke functie u de tuin wilt geven
• de huidige of toekomstige gezinssituatie
• bezit U een hond of andere huisdieren
• maait U graag het gazon
• ziet u graag kuipplanten
• wenst U groenten of fruit uit eigen tuin
• welk budget wenst U te spenderen voor de aanleg?,…

Deze voorkeuren zullen helpen om het soort tuinontwerp te bepalen dat perfect zal voldoen aan al uw behoeften.

Plannen maken
1. Allereerst moeten we uw eigendom nauwkeurig opmeten.
2. We maken meerdere kopieën van de basistekening.
3. We maken op één van de tekeningen een plaatsanalyse.

Tonen alle gebouwen (die op schaal worden weergegeven). Geven weer waar alle waterleidingen, gasleidingen, afvoerbuizen van het regenwater, de elektriciteit, het gas, de telefoon en de kabellijnen lopen. Geven eventuele niveauverschillen aan. Tekenen de bestaande bomen en daarbij vergeten wij niet de bomen die bij de buren staan maar die toch voor schaduw zorgen in uw tuin. Tekenen de andere vegetatie, door kleinere cirkels te gebruiken.

Wij denken ook aan de volgende relevante aspecten

• Plaatsen op de tekening een duidelijke pijl die het noorden aanwijst. Dit zal zijn invloed hebben op waar de planten worden gezet en waar de schaduw zal vallen.

• Gaan na in welke grondsoort de planten komen te staan: klei, zand, leem, zandleem,… Doen eventueel een pH test van de bodem.

• Geven weer welke sporen de mensen neigen te lopen, dit worden wenslijnen genoemd. Het is interessant om hen in het wegenontwerp op te nemen.

• Maken eerst een lijst van alle noodzakelijke dingen die in de tuin zeker moeten worden ingetekend. Dit zal van huishouden tot huishouden verschillen. Het zou kunnen omvatten: tuinhuis, brievenbus, composthoop, plaats voor de vuilnisbakken, hondenkennel, loods etc etc.

• Maken ten tweede een verlanglijst van alle dingen u graag in de tuin zou willen hebben. Deze lijst zou mogelijks kunnen omvatten: zwembad, gazon, schommel, zitput, basketbalring, barbecueruimte, tuinvijver, pergola etc

• Maken ten derde een lijst van de tuintypes waar u het meeste van houdt bv. formele tuinen met geknipte hagen; veel gazon en omrand met mooie bloemborders; ongestructureerde “wilde” tuinen, een stadstuin, een heidetuin, een rotstuin, een Engelse cottage tuin, een Japanse tuin.

We geven elk type een classificatie naar hoeveel werk bij het onderhoud betrokken is; hoe duur het is om aan te leggen en te onderhouden en hoe geschikt het is voor uw levensstijl.

• Ten vierde, kijken we rond uw huis en in de buurt naar vormen en kleuren die in het tuinontwerp kunnen worden gebruikt. In het metselwerk van uw huis zitten misschien cirkelmotieven verwerkt die in de tuin kunnen worden herhaald. De kleuren van de bakstenen kunnen dienen om inspiratie uit te putten bij het kiezen van de kleuren van betonklinkers en voor andere verharde oppervlakten.

Het ontwerp

Het ontwerp moet de essentiële dingen inpassen terwijl het er eveneens voor moet zorgen dat er zo veel mogelijk van de gewenste elementen in verwerkt zitten. Het ontwerp moet realistisch, duurzaam en binnen uw huidige en voorspelde levensstijl haalbaar zijn. Het zou tevens de stijl van het huis en de aard van de buurt moeten aanvullen.Parklaan 5

 

 

 

 

De planten

Wij verkiezen planten die zich aan de aard van de plaats aanpassen, eerder dan te proberen om de aard van de plaats te wijzigen om de planten die zij hebben gekozen te doen gedijen. Wij kiezen over het algemeen planten die zich gemakkelijk aan ons klimaat aanpassen; de hoeveelheid zon of schaduw; de (zoute zee)wind; hoe nat of droog de tuin over het algemeen is; hoe zwaar (kleiachtig) of licht (zandig), hoe zuur of alkalisch de grond is. In overleg overwegen we hoe hoog en breed de planten mogen uitgroeien; hoe goed de kleuren elkaar kunnen aanvullen; hoe zij er het hele jaar door in de tuin bij staan; hoeveel snoeiwerk.

Elk van deze bovenvermelde factoren worden door ons goed overwogen.

Fam Gemert 1